Sa vorbim despre ozon …

Cine nu a auzit de #ozon?

… dar ce este el de fapt, la ce foloseste, cum il putem obtine si cu ce scop, sunt intrebari proprii la care am ajuns sa raspund dupa cautari, studiu si incercari pe propria-mi piele, bineinteles.

Si nu, nu am pretentia ca stim tot ce se poate sti despre ozon, dar suntem bucurosi sa impartasim cu voi ceea ce am invatat pana acum.

Cei care ati avut curiozitatea sa cercetati domeniul generarii ozonului ati vazut probabil ca exista o cantitate din ce in ce mai mare de materiale scrise cu privire la utilizarea generatoarelor de ozon pentru a imbunatati calitatea aerului din interior, pentru suport in curatenie sau terapii cu ozon.
O parte din aceste materiale prezinta argumente solide, evidentiate prin cercetari si teste amanuntite. Altele par scrise ‘dupa ureche’ iar unele sunt chiar foarte indoielnice si usor contestabile (fie vorba intre noi – frumos aranjate pentru a vinde).
Da stiu, imi veti spune ca este posibil ca acelasi lucru sa il facem si noi din moment ce articolul prezent este publicat pe site-ul unui producator de astfel de generatoare. Va cerem doar rabdarea de a citi pana la final. Oricum acordarea increderii in validitatea ideilor prezentate ar trebui sa succeada pledoaria. Ne asumam riscul de a poza drept mesaj subiectiv pana la concluzia finala, singurul scop al textul de fata fiind acela de educare informala.
Bun!

Ce este ozonul?

Ozonul este conexiunea instabila si extrem de reactiva a trei atomi de oxigen.
Altfel spus, ozonul este o molecula triatomica cunoscuta si sub denumirea de oxigen activ sau trioxigen (O3). Numele acestui gaz vine din grecescul ‘ozein’ si are intelesul de ‘a mirosi’. Si nu fara motiv, deoarece acesta are un miros specific pe care, cu siguranta il recunoasteti dupa o furtuna intensa cu descarcari electrice.

De unde apare ozonul?

Ozonul este oxigenul care sufera o mutatie temporara.
Desi afirmatia are rolul unei glume, oxigenul chiar se transforma in ozon. Dar face asta in conditii speciale si anume sub influenta luminii ultraviolete sau a descarcarilor electrice, iar durata sa de viata este de doar 10-30 de minute dupa care se descompune.

Unde poate fi intalnit si ce rol are ozonul?

Ozonul produs in mod natural este intalnit atat in straturile superioare ale atmosferei cat si la nivelul solului.

Ozonul din stratul de ozon (in stratosfera intre 15 si 45 de km) are rolul de a proteja suprafata Pamantului si ceea ce il populeaza impotriva radiatiilor UV daunatoare.
Ozonul din stratul de aer inferior (troposfera) este format in zilele toride prin influenta luminii ultraviolete ajunsa la nivelul solului asupra aerului poluat cu oxizi de azot si compusi organici volatili si rolul sau este acela de a ‘curata’ suprafetele cu care vine in contact.

Pentru ca este un element instabil ozonul se descompune usor, pierzand intr-un timp relativ scurt de la formare cel de-al treilea atom de oxigen prin oxidare si revine la forma sa initiala (O2). Intelegand acest proces devine usor de observat utilitatea ozonului prin atasarea acestui atom liber de oxigen de particule de compusi organici intalniti oxidandu-i (adica distrugandu-i), si implicit aria extinsa in care ozonul se poate dovedi util.

Ozonul va oxida compusi organici precum acizii oxalici si acetici, precum si compusii cloro-benzici si nitro, erbicide, detergenti si pesticide compozite. Acesta oxideaza manganul, fierul, metalele grele, sulfuri, cianuri si nitrati in apa.

Ozonul este cel de-al doilea cel mai puternic oxidant cunoscut (dupa fluor) si cel mai puternic dezinfectant de apa disponibil. Poate inactiva virusuri si bacterii de 3.000 de ori mai rapid decat clorul. De asemenea, este de neegalat in controlul bacteriilor precum coliformele fecale si E-Coli, precum si in dezactivarea sporilor, a mucegaiurilor, virusurilor, ciupercilor si chisturilor. Stiintific vorbind, nu exista nicio disputa: ozonul este cel mai bun viricid natural si bactericid disponibil.

Cred ca este esential sa subliniem faptul ca acest proces de oxidare este complet ecologic si nu produce reziduuri daunatoare.

Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca ozonul poate produce efecte negative datorita reactivitatii sale ridicate prin efect cumulativ la expunerea repetata asupra plantelor, pigmentilor si vopselurilor care contin cauciuc natural si/sau plastic.

Ozonul a fost folosit pentru purificarea apei inca din anul 1893, in aplicatii medicale de la inceputul anilor 1900 si devine foarte popular si in prezent pentru dezinfectare, dezodorizare, detoxifiere, conservarea alimentelor si tratamente in terapii alternative.

Este important sa mentionam ca in ceea ce priveste impactul ozonului asupra sanatatii umane datele capata doua directii: 1agent imbatabil in oxigenarea tesuturilor, detoxifiere, ameliorarea metabolismului, stimularea functiei imunitare si a functiilor reparatorii ale organismului, si 2gaz care se poate dovedi toxic atunci cand ajunge in mod direct in plamani.

Cand este inhalat, ozonul poate deteriora celulele pulmonare. In functie de cantitatea si concentratia ozonului in aerul respirat pot aparea dureri in piept, tuse, dificultati de respiratie si iritatii ale gatului. Este bine de stiut ca ozonul poate agrava bolile respiratorii cronice cum ar fi astmul si poate compromite capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor respiratorii.

Concluzia: Ozonul este minunat oricum este folosit insa nu si atunci cand este prezent in plamani. Deci, NU inhalati niciodata ozon!

Si in final,

Cum se poate obtine ozonul?

Unde este intalnit ozonul in mod natural am scris mai sus. Tinand cont de capacitatea sa foarte redusa de a rezista in timp, captarea lui in vederea utilizarii ulterioare iese, bineinteles din discutie. Vestea buna (pe care sunt convins ca o cunoasteti deja) este aceea ca ozonul se poate genera la cerere. In cantitatea si cu concentratia dorita.
Concentratia la care un generator poate genera ozon depinde de multi factori. Cativa din acesti factori sunt: capacitatea generatorului, dimensiunile spatiului in care acesta este operat, gradul de oxigenare si temperatura aerului, reactiile dintre ozon si materialele prezente in incapere, fluxul de aer (daca spatiul este inchis sau ventilat), s.a.

Exista doua moduri de a crea ozon la cerere, cu ajutorul unui generator de ozon: prin descarcare electrica uniform controlata (efectul Corona – corona discharge) si prin tratarea aerului cu lumina ultravioleta (UV).
Ambele metode creeaza acelasi rezultat final – ozonul, insa in cantitati foarte diferite. In cazul utilizarii radiatiei UV ozonul este produs in cantitati foarte mici facand aceasta metoda impractica si ineficienta, drept pentru care nu o voi include in prezentarea urmatoare.
Prin metoda descarcarii electrice controlate ozonul este produs cu un randament net superior, in cantitati incomparabil mai mari si in dispozitive cu dimensiuni reduse si costuri de operare rezonabile.
Acum, aceasta descarcare electrica uniforma este metoda folosita atat in cadrul generatoarelor de ozon cu placute ceramice (in camp deschis) cat si in cadrul generatoarelor cu tub de cuartz sau ceramica (mediu controlat). In ambele cazuri, chiar si atunci cand dozele de ozon generat sunt identice, diferenta intre cele doua metode de generare este semnificativa – concentratia ozonului produs in mediu controlat (tub) find cu mult mai ridicata. Deasemenea, un avantaj in plus prezent la generatoarele de ozon in mediu controlat (tub) este si posibilitatea directionarii fluxului de ozon acolo unde se doreste (in aer sau lichide).

Important: Avand in vedere ca materia folosita de generator pentru a produce ozon este aerul ambiental (in cele mai multe cazuri), cantitatea de oxigen din aer influenteaza in mod direct concentratia de ozon.

Despre apa ozonata, diferite aplicatii ale ozonului (detoxifiere, dezodorizare, dezinfectare, ozonoterapie, etc.), si multe altele vom scrie in articole viitoare, subiectele fiind mult prea complexe pentru a fi detaliate aici.