Intrebari frecvente despre ozon
Se pot formula multe intrebari legate de ozon si aplicabilitatea lui
In articolul de fata vom raspunde la cateva din intrebarile frecvente despre ozon pe care le primim cel mai des pentru a-ti oferi un punct de plecare.
-
Cum functioneaza un generator de ozon?
Generatoarele de ozon utilizeaza oxigenul din aerul ambiental (sau oxigen pur in cazul modelelor Black de peste 10 de g/h (ca dotare standard), sau a aparatelor modificate la cerere), si prin descarcare electrica (efectul corona) separa moleculele de oxigen care mai apoi se grupeaza in molecule de ozon.
-
Ce nevoi (consumabile) au aparatele de ozon?
In afara de oxigen si electricitate, generatoarele produse de OxyCare nu necesita nimic altceva. Altfel spus, pe toata durata lor de viata au nevoie doar de electricitate, aer si atentie 🙂
-
Cat dureaza un ciclu de dezinfectie?
Aceasta intrebare este una foarte subiectiva!
Fiecare spatiu ce urmeaza a fi tratat are caracteristi proprii gen: volumetrie, grad de incarcare, tipuri diferite de materiale existente in acel spatiu, temperatura si umiditatea aerului specifice, gradul de oxigenare, s.a.
Pe prima pagina a site-ului nostru puteti gasi un formular (cu link direct aici: (https://www.oxycare.ro/calculator-timp-expunere-la-ozon) care, cu ajutorul unor formule poate estima acest timp de expunere luand in calcul o parte din acesti parametri. Toate acestea la standardul de 2.5ppm concentratie de ozon necesara in procesul de dezinfectie. -
Exista si o perioada dupa finalizare in care nu se poate accesa locatia dezinfectata?
Este indicat sa pastrati spatiul tratat inchis pentru inca 15-30 de minute pentru a permite ozonului sa actioneze, dupa care se recomanda aerisirea/ ventilarea puternica a spatiului pentru inca 15-30 de minute.
In cazul cladirilor cu ferestre fixe, unde nu se poate aerisi/ scoate aerul amestecat cu ozon afara, este interzis accesul oricarei fiinte vii pentru o perioada de minim 3-5 ore pentru a permite moleculelor de ozon sa se descompuna in mod natural in oxigen.
In oricare din cazuri, noi recomandam utilizarea generatoarelor de ozon la sfarsitul programului sau pe timpul noptii cand personalul nu se afla in incinta pentru a creste eficienta tratamentului, permitand ozonului sa actioneze un timp mai indelungat. -
Ce echipament de protectie este necesar?
In cazul in care utilizatorul generatorului de ozon urmeaza cu strictete indicatiile si regulile din manualul de utilizare (nu ramane in spatiul ce urmeaza a fi tratat si nu permite accesul altor persoane sau fiinte vii in acel spatiu), nu este necesar un echipament de protectie. Daca totusi este necesar accesul in vederea manipularii aparatului de ozon, personalul va purta obligatoriu masca de protectie pentru gaze.
In spatiul nostru de productie si testare sunt utilizare mastile 3M 2097 P100. -
Ce suprafata dezinfecteaza aparatul de ozon?
In descrierea produselor noastre puteti gasi suprafetele maxime (sau volumele maxime) pe care le pot trata acestea. Totusi luati in calcul faptul ca un aparat cu o putere mica de generare ozon necesita un timp de expunere mai mare.
-
Cate ore de functionare are garantat un generator de ozon?
In functie de tipul de aparat si tehnologia folosita la generarea ozonului, durata de viata este de 18.000-20.000 de ore de functionare pentru modelele OxyCare Black si 5.000-8.000 de ore de functionare pentru modelele OxyCare Profesional H.
Deasemenea trebuie tinut cont de gradul de incarcare cu particule (praf, solventi, grasimi, etc.) al spatiilor in care sunt utilizate generatoarele de ozon pentru a evita depunerile pe elementele active (incarcate electrostatic), reducand astfel eficienta si imbatranind componentele prematur. -
Ce ar presupune intretinerea unui aparat de ozon?
Serviciile optionale de mentenanta oferite de societatea noastra pe baza de abonament persoanelor juridice presupun curatarea periodica a elementelor active ale generatoarelor de ozon si verificarea gradului de uzura/ imbatranire al componentelor pentru evitarea defectiunilor majore.
-
Ce efecte biocide are aceasta metoda? (ce dezinfecteaza mai exact)
Desi multe informatii in limba romana nu sunt inca accesibile online, exista foarte multe studii in limba engleza facute de-a lungul timpului cu privire la eficacitatea propriu-zisa a ozonului in lupta impotriva microbilor, bacteriilor, mucegaiurilor si de un interes foarte ridicat in ultima perioada – impotriva virusurilor. Nu s-au finalizat inca studiile asupra coronavirusului SARS-CoV2 care determina COVID-19. Cu toate acestea, efectele ozonului au fost deja confirmate stiintific si testate cu succes in cazul altor virusuri ARN si virusuri invelite, cum ar fi herpesul (HSV), febra galbena (YFV), polio (PV), gripa, gripa de tip H3N2, rotavirus (RV), precum si cei apartinand grupului de coronavirusuri murine M-Cov.
-
Cat de coroziva este aceasta metoda? Ataca de exemplu echipamentele electrice?
Ozonul este un oxidant foarte puternic, insa in cele mai multe cazuri acest lucru este valabil la concentratii si in cantitati ridicate.
Lista materialelor afectate de acest gaz nu este una foarte lunga si puteti verifica online concluziile multor teste pe perioade extinse de timp pentru consolidarea unor intelegeri extinse.
Urmarind lista de materiale pe care am alcatuit-o noi puteti avea un punct de pornire (https://www.oxycare.ro/materiale-compatibile-ozon).
Totusi trebuie avut in vedere faptul ca echipamentele electrice si electronice au in compozitie o serie complexa de materiale si in cele mai multe cazuri majoritatea acestora sunt inaccesibile inspectarii directe.
Pentru intrebarile la care nu ai gasit raspuns aici sau in celelalte articole ale noastre nu ezita sa ne contactezi si vom raspunde cat de repede vom putea.