Combaterea mucegaiului cu ozon

Combaterea mucegaiului cu #ozon

In lipsa oxigenului, oamenii nu pot supravietui. Din pacate, sa respiram aer poluat a devenit aproape normalitate, iar mai devreme sau mai tarziu in functie de rezistenta organismului nostru in fata agentilor patogeni, boala va ajunge sa se instaleze fara sa ‘vedem’ aceasta conexiune.

Este putin important cine esti sau unde locuiesti, daca in casa ta exista depuneri de mucegai – cu siguranta acestea iti pot afecta sanatatea.
Daca ai parte de un nivel ridicat de umiditate in aerul din casa si de cele mai multe ori simti un miros ‘greu’, s-ar putea ca undeva, pe la colturi si de cele mai multe ori departe de vedere, sa se fi format deja mucegaiul.
Din pacate, vestea proasta este ca, de cele mai multe ori, mucegaiul toxic este invizibil ochiului liber, iar efectele pe care le are asupra sanatatii tale pot fi deja devastatoare cand ajungi sa le observi.

Tocmai din acest motiv, specialistii asociaza depunerile de mucegai din casa unei palete largi de afectiuni, si nu doar alergiilor de tip respirator. Asta in timp ce unele studii asociaza inhalarea sporilor de mucegai toxic depresiei sau chiar unor cazuri bizare de deces. Si daca nu crezi ca asta este deja o veste proasta, alte cercetari in domeniu demonstreaza ca, la fiecare gura de aer pe care o inhalam, introducem in organism mai multe substante toxice decat oxigen.

Un alt studiu cu rezultante de-a dreptul socante a stabilit ca aerul din locuinte poate fi, in unele cazuri, mai toxic decat cel din mediul inconjurator. Cei mai multi dintre noi petrecem aproximativ 90% din timp in interiorul cladirilor si in jur de 60% din timp in propria locuinta. Alte studii arata ca in lume exista peste 100.000 de specii de mucegai, iar in cladirile din Europa prospera peste 1.000 de tipuri diferite de mucegai. Si un exemplu este specia de mucegai negru-verzui (destul de des intalnita) ce poarta numele de ‘Stachybotrys Chartarum’ care este una dintre cele mai agresive forme si poate provoca complicatii grave si uneori decesul.

Mucegaiul si sporii acestuia constituie o problema de care nu suntem pe deplin constienti sau si mai grav, o ignoram. Tocmai de aceea este extrem de important sa fii atent la semnele care indica o infestare a locuintei si sa iei masuri imediate de combatere si protectie.
De la acest punct legatura dintre mucegai si ozon este una logica si evidenta, ozonul fiind unul dintre agentii eficienti de lupta impotriva mucegaiului si sporilor acestuia.

Ozonul, ca cele mai multe elemente esentiale in viata trebuie folosit ‘cu cap’. Prea putin si nu va fi eficient, prea mult si poate fi daunator.

Daca ne urmaresti articolele stii deja ca ozonul este o substanta foarte coroziva ce poate provoca greutate in respiratie, tuse, dureri toracice, si iritatii ale ochilor, gatului si sistemului respirator, la concentratii mici de 1 ppm ( 0,0001 Vol-% sau 2 mg/m³), in functie de sensibilitatea proprie. Ozonul poate de asemenea inversa boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul si poate compromite capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor respiratorii. Oamenii variaza mult in sensibilitatea lor la ozon.
Din fericire ozonul are un miros caracteristic, iar pragul mirosului pentru om este sub 0,1 ppm. Aceasta inseamna ca vei mirosi gazul mult inainte de a ajunge la concentratii periculoase.
Totusi, trebuie sa ai in vedere sa nu utilizezi niciodata generatorul de ozon intr-un spatiu inchis impreuna cu fiinte vii si sa permiti accesul acestora doar dupa o ventilare corecta.

Bun. Acum ca am subliniat masurile de siguranta putem trece la subiectul articolului de azi:

Combaterea mucegaiului cu ozon

Tratarea aerului cu ozon se bazeaza pe un principiu foarte simplu: distruge prin oxidare mirosuri, contaminanti biologici, metale grele, parfumuri, solventi, s.a. Simplu spus: unde ajunge aerul, ajunge si ozonul.
Dar pentru a avea un impact asupra contaminantilor biologici, cum ar fi sporii si mucegaiul, aceste organisme trebuie sa fie expuse la niveluri de ozon de cinci, zece ori mai mari decat permit diferite standarde de sanatate publica.

Acest lucru obliga la utilizarea unui generator de ozon de putere mare (ozon generat prin descarcare electrica uniform controlata (efectul corona sau corona discharge), expunere de lunga durata (cu un minim de 12 pana la 48 ore) si in primul rand inlaturarea cauzelor care au provocat si intretinut infestarea cu mucegai.
Cu toate acestea inlaturarea definitiva a mucegaiului prin ozonare este puternic conditionata de tipul materialelor infestate (de exemplu materiale poroase) facand ca dupa un anumit grad de infestare, recuperarea sa nu mai fie posibila (haine, incaltaminte, mobilier, etc.). Totusi, in cele mai multe cazuri expunerea la concentratii mari de ozon pentru 24 – 48 de ore prezinta rezultate foarte bune.

Cele mai importante avantaje ale utilizarii ozonului in combaterea mucegaiului sunt: eficienta ridicata, rapiditatea aplicarii, redundanta utilizarii exclusive a substantelor chimice, inlaturarea mirosului specific, s.a.

Utilizarea generatoarelor de ozon nu trebuie privita ca ‘bagheta magica’ ce va elimina munca grea de indepartare definitiva a mucegaiului. Sunt vitale in aceiasi masura: indepartarea cauzelor aparitiei mucegaiului, indepartarea cu atentie a materialelor contaminate si modificarea conditiilor de pastrare a spatiului si obiectelor continute.

Motivul pentru care generatoarele de ozon nu sunt Solutia Completa de inlaturare a mucegaiului esta acela ca mucegaiul nu reprezinta Problema Sursa. Pentru o intelegere mai buna, mucegaiul poate fi privit ca un efect, un sindrom aparut atunci cand mai multi factori se combina pentru a oferi conditiile propice aparitiei si dezvoltarii acestuia. De cele mai multe ori este vorba de infiltratii de apa, o umiditate ridicata a aerului, diferente mari de temperatura intre materiale (de exemplu aer si diferite suprafete de contact), iar modificarea acestor conditii duce invariabil la prevenirea re-aparitiei mucegaiului.

In acest scop remedierea problemelor infiltratiilor de apa, dezumidificarea aerului, asigurarea unei ventilari corecte si incalzirea spatiului sunt conditii fundamentale in pastrarea unui imobil curat si sanatos.

Pentru mai multe informatii privind relatia omului cu ozonul citeste si Ozonul si sanatatea si De ce ai nevoie de un generator de ozon.