Cel mai bun generator de ozon? Cum aleg?
Întrebări frecvente despre beneficiile ozonului și despre cum să aleg cel mai bun generator de ozon
Te înțelegem, cauți cel mai bun generator de ozon și ai nevoie în primul rând de informații. Pe www.oxycare.ro poți afla la ce anume, și cum îți poate folosi un generator de ozon performant. Astfel poți decide informat care este modelul care se potrivește perfect nevoilor tale.
Pentru a livra informațiile într-un format simplu și ușor de reperat alege întrebarea care te preocupă și la un simplu click răspunsul va fi vizibil imediat.
Ozon – informații generale
Ce este ozonul?
Ozonul este un compus natural al atmosferei planetei noastre format din trei atomi de oxigen, cu rol purificator atât pentru aer cât și pentru substanțele cu care interacționează.
Cum recunoaștem ozonul?
În cantitate mică ozonul este un gaz incolor. Însă nu și inodor. Însăși numele acestui gaz vine din grecescul ‘ozein’ care are înțelesul de ‘a mirosi’. Și nu fără motiv- deoarece acesta are un miros foarte specific pe care cei mai mulți îl aseamănă cu mirosul aerului după o furtună intensă cu descărcări electrice, aerul curat din pădure sau mirosul gerului, iarna.
La ce este bun ozonul?
Fiind un element chimic instabil, ozonul se descompune ușor atunci când intră în contact cu factori contaminanți precum diverse mirosuri, spori, bacterii, virusuri sau diverse metale precum fier, mangan, sulf, etc. Această putere mare de oxidare îl face foarte apreciat în purificarea și dezinfectarea aerului și a apei.
Cum acționează ozonul?
În condiții normale de presiune și temperatură molecula de ozon (O₃) se va degrada cu ușurință revenind la starea inițială de oxigen (O₂), în urma acestei scindări rezultând un atom de oxigen liber sau radical liber (O•). Radicalul liber de oxigen este foarte reactiv, fiind astfel inevitabil și iremediabil atras în legături de scurtă durată cu substanțele cu care vine în contact și pe care le oxidează. În urma acestui proces de oxidare rămâne doar molecula de oxigen (O₂).
Cum este produs ozonul?
Pentru că are o durată de viață foarte scurtă și nu poate fi stocat, ozonul trebuie generat la cerere, în cantitatea și la concentrația dorită. Din acest motiv, un ozonator profesional este aparatul ideal.
Transformarea oxigenului în ozon are loc doar prin aport de energie. Acest proces poate fi realizat prin crearea unui câmp de descărcare electrică (simularea descărcării corona a fulgerului), sau prin emiterea radiațiilor ultraviolete (simularea razelor ultraviolete de la soare). Pe lângă aceste metode foarte uzuale, ozonul mai poate fi produs și prin reacții electrolitice și chimice, procese puțin fiabile însă. În general, un sistem de ozonizare (generator de ozon) presupune trecerea aerului uscat și curat printr-o descărcare electrică de înaltă tensiune generând o concentrație de ozon de aproximativ 1% – 5%.
Care este durata de viață a ozonului?
În condiții normale de presiune și temperatură și în concentrații rezonabile ozonul va supraviețui doar milisecunde.
Atunci când este utilizat un ozonator profesional în vederea realizării unui tratament cu ozon și se generează o cantitate mare de gaz, lucrurile stau puțin diferit. Numărul de particule care pot fi oxidate în acest proces fiind depășit de numărul foarte mare de particule de ozon generat face ca nivelul concentrației de ozon să scadă gradual, necesitând un minim de 3-5 ore până la dispariția totală. Timpul de viață al ozonului cunoscut și sub numele de timp de înjumătățire depinde după cum se vede nu doar de presiune și temperatură ci și de gradul de încărcare cu particule cu care va forma legături.
Într-o situație ideală, la 10 grame de ozon pe litru de gaz generat pe oră, cantitatea se înjumătățește la fiecare 30 de minute astfel: 10g; 5g; 2.5g; 1.25g; etc.
Durata de viață a ozonului în funcție de temperatură:
Ozon în formă gazoasă
Temperatura | Timp |
-35° Celsius | 18 zile |
-25° Celsius | 8 zile |
+20° Celsius | 3 zile |
+120° Celsius | 1.5 ora |
+250° Celsius | 1.5 secunde |
Ozon dizolvat (în apa de la robinet la 20°C)
Temperatura | Timp |
15° Celsius | 30 minute |
20 ° Celsius | 20 minute |
25° Celsius | 15 minute |
30° Celsius | 12 minute |
35° Celsius | 8 minute |
Ce se întâmplă cu ozonul după utilizare?
Pentru că nu poate rezista în condiții normale de presiune și temperatură, indiferent că întâlnește sau nu particule cu care poate forma legături, ozonul revine inevitabil la forma sa inițială de oxigen.
Care sunt proprietățile ozonului?
Ozonul este al doilea dintre cei mai puternici oxidanţi (după fluor) utilizaţi în tratarea apei și aerului. Ozonul este un dezinfectant natural capabil să distrugă agenții patogeni cu care vine în contact și un deodorant natural care distruge (și nu acoperă) mirosuri puternice persistente. Utilizat în soluții apoase, ozonul este un oxidator puternic pentru metale precum fierul și manganul și săruri precum sulful, îmbunătățind totodată coagularea materialelor organice în vederea filtrării ulterioare, și toate acestea fără a afecta pH-ul.
Utilizarea ozonului – efecte
Este ozonul dăunător sănătății omului?
Care sunt efectele expunerii la ozon?
Pe scurt și nu, și da.
În ambiguitatea informațiilor găsite online ozonul este descris în termeni de “oxigen îmbogățit”, “oxigen energizat” sau “aer pur” sugerând că ozonul este un tip de oxigen “sănătos” ce poate fi inspirat fără probleme. Subliniem din nou că ozonul este un gaz toxic cu proprietăți foarte diferite de oxigen și utilizarea acestuia trebuie făcută în mod responsabil și doar în urma unei informări corecte. Și să detaliem:
Da, ozonul poate fi dăunător sănătății omului atunci când este inspirat. Ozonul poate provoca tuse, dureri de cap și dureri în gât, făcând respirația profundă dureroasă iar la o expunere îndelungată poate provoca inflamații și degradarea căilor respiratorii. De asemenea, ozonul poate face plămânii mai susceptibili la infecții și agravează boli pulmonare cum ar fi astmul, emfizemul și bronșita cronică.
Și Nu, ozonul nu este fundamental dăunător pentru că în fond este o formă de oxigen cu efecte terapeutice incontestabile. Aplicat extern, ozonul ajută la o mai bună oxigenare a organismului având totodată efect puternic dezinfectant. Fiind utilizat intern sub formă de infiltrații, insuflații, proceduri de oxigenare suplimentară numite autohemoterapie, ozonul își dovedește din ce în ce mai mult aportul pozitiv adus în medicină, inclusiv în lupta împotriva virusurilor de tip COVID-19.
Cea mai puțin invazivă metodă de utilizare a ozonului în sănătate rămâne însă consumul de apă ozonată.
La ce este folosit ozonul?
În Europa, ozonul este folosit la tratarea apei potabile de peste 100 de ani, cu un istoric mult mai îndelungat în utilizarea în domenii precum salubritate, agricultură, industrie și medicină.
Ozonul medical (amestec ozon minim 5% și restul oxigen) este frecvent utilizat pentru tratarea infecțiilor, rănilor și a unui număr din ce în ce mai mare de boli.
Care sunt competențele ozonului?
Utilizat ca biocid, ozonul distruge spori de mucegaiuri și ciuperci, elimină bacterii și virusuri purificând aerul și apa. Folosit ca deodorant, ozonul inactivează mirosuri puternice, persistente precum mirosul de fum, ars sau gudron, miros de mâncare gătită sau alterată, mirosuri de uleiuri și combustibili, miros de vechi, putred sau mucegai.
Care sunt avantajele utilizării ozonului?
Ozonul este cel mai puternic oxidant și dezinfectant natural, care reacționează la o mare varietate de compuși chimici. În tratarea soluțiilor apoase ozonul este eficient într-o gamă largă de pH, reacționează rapid în contact cu bacterii, virusuri și protozoare și are proprietăți germicide mai puternice decât clorinarea. Faptul că ozonul are o putere de oxidare foarte mare și timp de reacție scurt îl face foarte versatil.
Ozonul poate elimina o mare varietate de probleme anorganice, organice și microbiologice, precum și probleme de gust și miros. Realizând toate acestea fără un aport de alte substanțe, la finalul expunerii revenind în mod natural la forma sa inițială de oxigen îl promovează și la statutul de soluție 100% ecologică.
În plus, durata foarte mare de viață a generatorului de ozon și faptul că nu necesită consumabile (costuri operaționale spre zero) sunt de asemenea factori decizionali importanți.
Care sunt dezavantajele utilizării ozonului?
În ceea ce privește dezavantajele utilizării ozonului putem menționa: problemele de toxicitate ridicate de inhalarea ozonului, faptul că ozonul NU PREVINE regenerarea bacteriilor, virusurilor sau reapariția mirosurilor (dacă nu sunt înlăturate cauzele). Compoziția mixului de gaze emis de ozonator (ozon + alte gaze) depinde de compoziția aerului ambiental și poate conține produse secundare potențial periculoase. Ozonul oxidează și degradează anumite substanțe/ materiale cu care vine în contact. Și nu în ultimul rând, costurile ridicate cu achiziționarea echipamentelor.
Cele mai multe dintre aceste dezavantaje pot fi însă cu ușurință depășite prin informare, vigilență și atenție în utilizare. Evităm să inspirăm ozon indiferent de cantitate și concentrație, înlăturăm pe cât posibil mediile de contaminare și efectuăm tratamente repetate cu ozon, și ne informăm în privința tipurilor de materiale rezistente la ozon. În plus avem opțiunea utilizării unui generator de ozon bazat pe tehnologie TORP® adaptat pentru utilizarea cu oxigen pur (îmbuteliat sau produs de un concentrator de oxigen).
Simplu, nu-i așa?
Rămâne ozon după utilizare?
În condiții normale de presiune și temperatură, indiferent că întâlnește sau nu particule cu care poate forma legături, ozonul revine inevitabil la forma sa inițială de oxigen.
Atunci când este produs în cantitate mare, o parte din ozon acționează distrugând particulele contaminante cu care vine în contact, iar restul urmează să se dezintegreze natural în ceea ce este denumit timp de înjumătățire, sau poate fi distrus la cerere folosind un filtru de dezactivare a ozonului (aici).
Generatorul de ozon
Ce este un generator de ozon?
Instrumentul capabil să creeze un câmp de descărcare electrică de înaltă tensiune (simularea descărcării corona a fulgerului) prin care trece un flux de aer curat și uscat (sau oxigen pur), împreună cu diverse dispozitive de monitorizare, avertizare și control, este cunoscut sub numele de generator de ozon, ozonator sau aparat de ozon.
Care este cel mai bun generator de ozon?
Răspunsul corect la această întrebare este: cel potrivit nevoilor tale! Nu poate exista ozonatorul perfect pentru orice situație!
Un aparat profesional și de capacitate foarte mare, de exemplu un model OxyCare Profesional H200 nu poate fi folosit în detailing auto. Sau în bucătărie, la prepararea apei ozonate. Sau în domeniul medical.
Din acest motiv OxyCare a urmărit proiectarea și realizarea mai multor tipuri de generatoare de ozon, de capacități diferite și bazate pe tehnologii diferite pentru utilizare în scopuri diferite. OxyCare folosește tehnologia generării ozonului cu ajutorul plasmei rece – TORP și cu ajutorul plăcilor ceramice.
Ozonatoarele OxyCare bazate pe tehnologia TORP capabile să trateze atât apa cât și aerul sunt împărțite astfel:
– generatoare de ozon pe care le poți utiliza în bucătărie, modelele din categoria GREEN,
– generatoare de ozon pentru acasă (uz casnic, de ex. locuință, autoturism, rulotă, barcă, etc.), încadrate în categoria BLUE,
– generatoare de ozon PROFESIONALE încadrate în categoria BLACK,
– generatoare de ozon pentru cercetare și domeniu medical, modelele LAB, respectiv MED.
Modelele de generatoare de ozon cu plăci ceramice, utilizate exclusiv la tratarea aerului sunt încadrate în categoriile HOBBY și Profesional H în funcție de domeniul de utilizare și cantitatea de ozon generată.
Pentru o prezentare detaliată (cu detalii tehnice) poți vizita pagina dedicată aici.
Cum aleg cel mai bun generator de ozon, potrivit nevoilor mele?
Pentru o alegere fără regrete noi propunem 3 pași simpli:
- informează-te cu privire la beneficiile utilizării unui generator de ozon căutând cât mai multe informații din surse diferite (și de încredere),
- stabilește cât mai clar nevoile tale specifice și orientează-te către un model din opțiunile pe care le ai la dispoziție, și
- formulează-ți neclaritățile sub forma unor întrebări clare la care poți primi răspunsuri solicitând consultanță gratuită.
În final, după ce ai luat o decizie informată și asumată, cumpără cu încredere. Nu vei pierde nimic pentru că ai 14 zile la dispoziție să testezi produsul cumpărat. Este o facilitate pe care legea statului nostru ți-o garantează. În cazul în care nu ești mulțumit de performanța produsului îl poți returna și vei primi toți banii înapoi.
Care sunt caracteristicile unui generator de ozon bun?
După criteriile pe care le considerăm noi importante, un generator de ozon de calitate trebuie să fie robust, puternic, fiabil și portabil.
Este important ca aparatul de ozon pe care îl vei alege să aibă componente cu o durată de viață cât mai mare, să utilizeze o tehnologie modernă și eficientă, să fie realizat din materiale de foarte bună calitate și să fie însoțit de servicii de garanție/ service și post-garanție de încredere.
Nu în ultimul rând generatorul de ozon ales trebuie să aibă un design plăcut, să fie ușor de configurat și de utilizat.
Ce consumabile necesită un aparat de ozon?
Generatoarele de ozon OxyCare nu au consumabile, iar materia primă pe care trebuie să i-o asiguri aparatului este aerul ambiental (sau oxigenul pur în funcție de preferință).
Cum se întreține cel mai bun generator de ozon?
Întreținerea unui ozonator OxyCare presupune grija de a nu fi trântit, lovit sau imersat în lichide. A, și șters de praf 🙂
Care este durata de viață a unui ozonator?
În funcție de tehnologia utilizată, durata de viață a unui modul de generare a ozonului pornește de la 8.000 de ore de funcționare și ajunge la 20.000 de ore. Citește mai multe aici.
Cum pot obține apă ozonată?
Ozonul este un gas hidrosolubil. Acesta a fost folosit pentru prima dată în tratarea apei la sfârșitul anilor 1800. Astfel, la o expunere suficient de îndelungată și o temperatură controlată este posibil să dizolvăm suficient ozon în apă pentru a-i altera proprietățile. Ozonul poate fi utilizat în tratarea diferitelor soluții apoase atât în vederea purificării cât și în vederea obținerii unui amestec care să poarte ozonul în interiorul organismului – apă ozonată pentru consum.
Obținerea apei ozonate necesită în principiu doar trei elemente: un vas dintr-un material inert la acțiunea ozonului, apa pe care dorim să o tratăm și un ozonator capabil să producă ozon cu o concentrație suficient de mare pentru a putea injecta cât mai mult și cât mai repede în apă.
Cum estimez timpul de expunere la ozon?
În funcție de mediul tratat: gazos sau lichid, estimarea timpului de expunere la ozon se face fie prin măsurare exactă cu un tester de ozon, fie printr-o aproximare bazată pe calcule utilizând caracteristicile mediului și pe cele ale aparatului.
Concret, se înmulțesc volumul mediului de tratat, temperatura ambientală, gradul de oxigenare existent, puterea aparatului de ozon și standardul de concentrație de ozon necesar în procesul de dezinfecție/ dezodorizare.
Sau poți folosi calculatorul de timp de expunere la ozon pe care ți-l punem la dispoziție (aici).
Am nevoie de echipament de protecție la ozon?
În cazul în care utilizatorul generatorului de ozon urmează cu strictețe indicațiile descrise pe larg în materialele care însoțesc aparatul la achiziție (de ex. nu inspiră ozonul generat în timpul tratamentului și nu permite accesul altor ființe vii în spațiul ce urmează a fi tratat), echipamentul de protecție nu este obligatoriu.
Dacă însă spațiul tratat este mare și/ sau este necesar accesul în vederea manipulării aparatului de ozon sau pentru alte activități efectuate simultan, personalul va purta obligatoriu mască de protecție cu filtre specifice, rezistente la ozon.
Pot să intru imediat în spațiul tratat cu ozon?
După întoarcerea ozonatorului la starea de așteptare (stand by) de la finalizarea funcționarii temporizate, sau la oprirea acestuia din telecomandă/ aplicația de mobil este indicat să păstrezi spațiul tratat cu ozon închis pentru încă 15-30 de minute pentru a permite ozonului să acționeze în profunzime.
În final îți recomandăm aerisirea sau ventilarea puternică a spațiului pentru încă 15-30 de minute înainte de a intra.
Cum sunt obiectele uzuale afectate de ozon?
Ozonul este un oxidant extrem de puternic. În special în cantitate mare sau la o concentrație ridicată. Adică în oricare din situațiile în care utilizezi generatorul de ozon OxyCare potrivit nevoilor tale.
Pentru acest motiv trebuie să ai în vedere și efectul de lungă durată al ozonului asupra obiectelor aflate în spațiile pe care dorești să le tratezi și să nu exagerezi din exces de zel.
Este mult mai eficientă o serie de tratamente la o concentrație normală de ozon (2.5 ppm) decât un singur tratament șoc cu o concentrație de 7.5-10 ppm sau chiar mai mare. Și mult mai blândă cu obiectele expuse.
Obiectele care au în componență cauciuc natural sau vopseluri pe bază de pigmenți naturali sunt foarte sensibile la ozon și pot îmbătrâni prematur sau pot fi afectate ireversibil. Vizitează lista cu materiale rezistente/ mai puțin rezistente la ozon pe care am alcătuit-o (aici).
Consultanță de specialitate Gratuită
Indiferent de domeniul în care intenționezi să folosești un generator de ozon și pentru orice întrebare legată de ozon și modul în care îl poți utiliza eficient și în siguranță, contactează-ne și vom răspunde întrebărilor adresate sau provocărilor pe care le întâmpini în alegerea soluției de ozonizare potrivită situației tale specifice.
Generatoare de ozon OxyCare – cu dragoste pentru OM și pentru Natură!