Aplicatiile ozonului

Aplicabilitatea Ozonului in uz rezidential

Intretinerea sistemelor de filtrare a aerului si a instalatiilor de aer conditionat

intretinerea sistemelor de filtrare cu ozonOrice instalatie de filtrare si/ sau racire/ incalzire a aerului necesita interventii de intretinere. Aceste operatii de intretinere vor permite mentinerea unei bune functionalitati si un grad ridicat de eficienta a acestor instalatii, indifferent ca vorbim de aerul conditionat sau sistemul de filtrare a aerului din casa, rulota, masina, barca, birou, hotel, restaurant sau hala. O problema majora in intretinerea instalatiilor de filtrare a aerului ambiental sau de aer conditionat o presupune curatarea periodica a conductelor pentru a elimina depunerile de materii organice de tipul bacteriilor, mucegaiurilor si microbilor. Amploarea dezvoltarii acestor depuneri poate afecta negativ eficienta schimbului de racire si in timp poate induce coroziunea. In lipsa interventiei rapide, in multe cazuri sistemul se poate bloca sau poate suferi deteriorari ce presupun inlocuirea unor componente.

In majoritatea cazurilor problema principala este mirosul neplacut si de multe ori insuportabil, dat de prezenta bacteriilor si mucegaiurilor. Mirosul neplacut al instalatiei de filtrare si/ sau racire a aerului ambiental ar trebui perceput ca un semnal de alarma privind pericolul real al inhalarii sporilor, ciupercilor, mucegaiului si bacteriilor prezente, si care pot provoca probleme grave de sanatate incepand cu banalele alergii.

Interventia in cazul acestor problem cu un tratament chimic nu este doar o solutie ineficienta si cu efecte de scurta durata, dar de cele mai multe ori prezenta acestor substante chimice in aerul respirat ne afecteaza sanatatea pe termen lung.

www.oxycare.ro va propune o solutie simpla, cu beneficii surprinzatoare, fara efecte secundare neplacute si complet ecologica: generator ozon. In plus- foarte rentabila pe termen lung.

Tratarea apei potabile

tratarea apei potabile cu ozonAtat apele meteorice cat si cele de suprafata in miscarea lor continua pot antrena depozite de reziduuri solide, lichide si gazoase, fiind incontestabil purtatoare de organisme microbiologice, substante chimice nocive, metale grele, nitrati, s.a. Ulterior se infiltreaza in sol poluand si sursele de apa subterana. Astfel, uzinele de tratare a apei potabile gasesc in sursele de apa atat de suprafata cat si subterane, apa contaminata cu microorganisme cum ar fi cryptosporidium, anaba, rotifera, E.coli, negleriya fowler, legionella, salmonella sau giardia. In vederea tratarii si dezinfectarii apelor pentru producerea apei potabile se utilizeaza clorul si ozonul.

Pentru ca tratamentul cu clor este mai usor de realizat si mai rapid, este de cele mai multe ori ales in detrimentul folosirii ozonului. Utilizarea ozonului in producerea apei potabile are insa beneficii cu mult superioare si de lunga durata in sanatatea consumatorilor. www.oxycare.ro recomanda utilizarea generatoarelor de ozon pentru tratarea apei in vederea consumului pentru ca:

  • dezinfecteaza apa distrugand organisme microbiologice periculoase cum ar fi cryptosporidium, anaba, rotifera, E.coli, negleriya fowler, legionella, salmonella sau giardia;
  • reduce prin oxidare elemente chimice cum ar fi: clorul, hidrogenul, manganul, fierul, sulful si compusi ai acestuia, s.a.
  • indeparteaza micro-poluantii, cum ar fi pesticide, solventi, produse farmaceutice, produse de ingrijire personala, s.a.

Igienizarea suprafetelor

igienizarea suprafetelor cu ozonIn ciuda folosirii dezinfectantilor moderni din ce in ce mai puternici, bacteriile, mucegaiurile si microbii continua sa creasca si sa se dezvolte devenind mai din ce in ce mai rezistente. Fie ca sunt expuse la doze mici, sau nu vin in contact direct cu aceste substante datorita accesului putin facil sau chiar imposibil cum ar fi colturi, fisuri sau canalizari, acesti agenti patogeni periculosi ne pot pune in pericol sanatatea.

Asemenea substantelor traditionale utilizate in igienizarea spatiilor locuibile, ozonul poate fi dizolvat in apa si folosit la curatarea si dezinfectarea in conditii de siguranta, fara reziduuri si ecologic a peretilor, podelelor, mobilierului (inclusiv cel de bucatarie si baie), a cailor de scurgere si canalizare, a echipamentelor de pregatire a hranei, veselei, tacamurilor, s.a.

Ozonul este un dezinfectant ecologic foarte puternic, care nu lasa nicio urma reziduala pe suprafata materialelor, anuland necesitatea clatirilor repetate si reducand timpul de curatare si cantitatea de apa utilizata. Totodata, aceasta metoda ofera o dezinfectare blanda si permite evitarea efectului coroziv pe care multe din substantele chimice utilizate in prezent le are. Ozonul va oferi rezultate excelente de igienizare, fara efecte nocive asupra sanatatii, produselor asupra carora este folosit, sau mediului inconjurator.

Spre deosebire de tratamentul cu ozon in stare gazoasa, ozonul dizolvat in apa (ozon in solutie apoasa sau apa ozonata), poate fi utilizat in conditii de siguranta maxima si in prezenta fiintelor vii.

Eliminarea mirosurilor

Mirosul persistent de mancare gatita

eliminarea mirosului de mancare gatita cu ozonCei mai multi dintre noi suntem incantati sa gatim. O bucatarie care miroase “ca la bunica” ne trezeste amintiri placute si creaza o atmosfera de “acasa”. Nu insa la fel de placut este mirosul de mancare gatita care persista zile intregi sau care parca “a patruns si in pereti”. Desi in majoritatea cazurilor substantele utilizate pentru curatenie reusesc sa acopere mirosul pentru o scurta perioada de timp, nu pot indeparta aceste mirosuri in totalitate.

Si in acest caz ozonul este solutia optima! Ozonul oxideaza mirosurile eliminandu-le complet si ireversibil cu conditia inlaturarii cauzelor producerii acestora. In plus dezinfecteaza spatiul in care este folosit, distrugand bacteriile care s-ar putea dezvolta in timp.

Mirosul neplacut de alimente alterate

eliminarea mirosului de mancare alterata cu ozonDaca mancarea proaspata are un miros imbietor, nu acelasi lucru se poate spune despre alimentele alterate. Produse precum carnea putreda, ouale, lactatele, ceapa, cartofii si multe alte astfel de produse stricate intr-un spatiu inchis sunt mirosuri cumplite, imposibil de suportat si in cele mai multe cazuri greu de eliminat. Nu insa si pentru ozon!

Solutia este simpla: indepartati cauza mirosului, curatati bine locul din care provine acest miros, faceti un tratament cu ozon si mirosul a disparut. Veti avea din nou un aer curat, sanatos si perfect respirabil.

Mirosul neplacut de transpiratie

eliminarea mirosului de transpiratie cu ozonTranspiratia este o functie normala acorpului uman. Faptul ca aceasta capata miros datorita impuritatilor eliminate la nivelul pielii si ca reprezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor este la fel de normal. Totusi a ignora mirosul greu de transpiratie nu este ceva usor sau de dorit. Atunci cand aceste mirosuri se imprima nu doar in haine si incaltaminte ci si in obiecte de mobilier precum canapele, paturi, scaune sau in covoare, draperii, perdele, s.a. lupta pentru eliminarea acestora devine o provocare.

Tratamentul cu ozon rezolva eficient toate aceste probleme intr-un mod bland, fara substante chimice cu efecte corozive puternice, fara efecte secundare, fara a provoca alergii si fara a afecta negativ materialele tratate. Ozonul elimina mirosurile persistente si dezinfecteaza intr-un mod total ecologic.

Mirosul persistent de tutun si tigara

eliminarea mirosului de tutun si tigara cu ozonMirosul de tutun si tigara nu este ceva placut! Nici macar pentru cei ce-l utilizeaza zilnic. In pofida combinarii acestui miros persistent cu diferite odorizante pentru a-l masca, este usor de perceput, insa nu la fel de usor de suportat. Si este atat de patrunzator incat va ramane mult timp imprimat chiar si in pielea fumatorului.

Ozonul oxideaza cu usurinta toate mirosurile, inclusiv cel de tigara avand ca rezultat un aer proaspat, curat si sanatos.

Mirosul persistent de animale de companie

eliminarea mirosului de animale de companie cu ozonAnimalele de companie sunt parte din familie. Totusi sunt animale si pe langa mirosul specific pe care il imprima in obiectele din casa cu care vin in contact (canapele, pat, covoare, etc) nu sunt putine cazurile in care aduc si surprize: fecale, urina, voma.

Prin oxidare ozonul poate distruge rapid si complet aceste mirosuri imprimand spatiului in care este utilizat un miros proaspat si curat.

 Mirosul neplacut al vasului de toaleta (WC)

eliminarea mirosului de toaleta cu ozonFie ca vine de la scurgerea din pardoseala, preaplinul de la vana, scurgerea chiuvetei sau vasul de wc, mirosul de canalizare este indiscutabil unul neplacut. Si se datoreaza aglomerarii de bacterii si mucegaiuri in locuri greu accesibile si ineficientei produselor folosite pentru curatenie.
Pentru ca puterea de oxidare a ozonului este foarte mare, iar in tratamentul cu ozon in forma gazoasa acesta patrunde cu usurinta in orice spatiu, devine solutia cea mai eficienta in eliminarea acestor mirosuri.

Mirosul persistent de mucegai

eliminarea mirosului de mucegai cu ozonMirosul de mucegai nu este doar neplacut ci si periculos. Odata cu emanarea mirosului, ciuperca de mucegai raspandeste si spori pentru a se inmulti. Acestia pot provoca alergii, afectiuni respiratorii, astm, sinuzita fungica, dureri de cap si chiar depresie. In multe cazuri de expunere indelungata prezenta mucegaiului este asociata cu afectiuni ale sistemului nervos, stari de oboseala si probleme de memorie, probleme articulare si musculare, tulburari neurocognitive, probleme de vedere si boli gastrointestinale si renale. Din pacate multi dintre noi nu suntem constienti de problemele de sanatate generate de prezenta mucegaiului si avem tendinta sa minimalizam importanta eliminarii acestuia.

Substantele utilizate in lupta eliminarii mucegailului in mod curent sunt putine, cu efecte adverse in cele mai multe cazuri si efecte de scurta durata. Ozonul insa poate fi solutia optima datorita capacitatii sale de dezinfectare si sterilizare, odata ce sursa aparitiei mucegaiului este eliminata.

Mirosul persistent de mobilier vechi (miros de invechit)

eliminarea mirosului de mobilier vechi cu ozonMirosul capatat de mobilierul vechi se datoreaza in principal degradarii stratului protector al acestuia si patrunderii sporilor de mucegai in material. Fie ca acest lucru se datoreaza umiditatii ambientale, infiltratiilor de apa sau alte tipuri de lichide, lemnul ajunge sa fie afectat atat in staturile de suprafata cat si in profunzime. In incercarea de a distruge aceste mirosuri prin utilizarea produselor traditionale de curatare se ajunge inevitabil in cele mai multe cazuri la distrugerea ireversibila a mobilierul.

Ozonul elimina cu succes sporii de mucegai care penetreaza materialul, oxidandu-i si anuland astfel mirosurile neplacute fara efecte nocive asupra acestuia si cu efecte de durata.

Mirosul persistent de covoare si carpete imbacsite

eliminarea mirosului de covoare imbacsite cu ozonCovoarele si carpetele atat de dragi unora dintre noi sunt inevitabil suprafata pe care ajung cele mai diverse substante. De la apa si alte lichide si fluide, la urina si fecalele animalelor de companie, transpiratie, resturi de mancare si diferite tipuri de substante organice. Toate acestea au capacitatea de a deveni mediul perfect de dezvoltare al bacteriilor si mucegaiurilor de diferite tipuri. Si in toate aceste cazuri mirosul este un companion indezirabil.

Bineinteles, si in acest caz tratamentul cu ozon este solutia optima, cu eficienta ridicata, fara reziduuri, fara efecte secundare negative si rentabila pe termen lung.

Mirosul persistent de fum si foc

eliminarea mirosului de fum si foc cu ozonStim, semineul este imaginea casei cu o atmosfera placuta, aer traditional si aspect de invidiat. Multi dintre noi insa aleg sa folosesca din ce in ce mai rar semineul pentru a evita mirosul persistent de fum care se imprima in mobilier, covoare, perdele, s.a.

Ozonul raspunde cu succes si acestei provocari, eliminand mirosurile persistente de fum si foc prin tratamente regulate.

Mirosul persistent de combustibili (benzina, motorina, gaz lampant, etc.)

eliminarea mirosului de combustibili cu ozonDesi o problema mai rar intalnita comparativ cu “vremurile bunicilor” cand petrolul lampant sau motorina erau produse aproape nelipsite din gospodarie, si in prezent sunt cazuri in care din intamplare sau neglijenta recipiente cu combustibili se pot scurge sau varsa accidental in masina, in garaj, in barca sau chiar in casa. Sau poate fi vorba de probleme la sistemul de alimentare al autovehicului sau al sistemului de incalzire centralizata al locuintei cu combustibili lichizi.

Indiferent de cauza, indepartarea mirosurilor degajate de acesti combustibili nu este intotdeauna facila si rapida. Nu, utilizand alte metode inafara tratamentului cu ozon.

Distrugerea sporilor si a mucegaiurilor

distrugerea sporilor si mucegaiurilor cu ozonToti cei care am ajuns in situatia de a fi nevoiti sa curatam zone afectate de mucegai stim cu certitudine cat de greu pot face fata metodele obisnuite de curatare. Cu cat efort si cata rabdare.

Problemele generate de mucegai si sporii acestora pot avea o solutie simpla totusi: tratamentul cu ozon. Eficienta ozonului in oxidarea si eliminarea mucegaiului consta in saturarea intregului spatiu, ajungand in zone inaccesibile cum ar fi gauri de mici dimensiuni, crapaturi, sub straturi de lacuri sau vopseluri si in profunzimea diferitelor materiale (caramida, tencuiala, lemn, etc.).

Pentru ca umezeala constanta a suprafetelor si umiditatea ambientala ridicata sunt cauze in producerea mucegaiul, este important sa se reduca acesti factori inainte de tratamentul cu ozon pentru o eficienta ridicata si efect de durata.

Dezinfectarea si intretinerea piscinei

dezinfectarea piscinei cu ozonInotand in piscina, inevitabil apa ajunge in contact cu ochii, caile respiratorii si gura. Si nu putine sunt cazurile in care inghitim involuntar apa din piscina. Chiar si in cazul in care piscina a fost alimentata la o sursa de apa potabila, tratata, totusi, in timp se pot dezvolta microorganisme periculoase sanatatii umane, poluata fiind cu spori, germeni si microbi adusi de curentii de aer sau inotatori.

Pe langa provocarea bolilor de piele, de ochi, a bolilor aparatului auditiv, sau a celui reproducator, in cazuri grave acest dezechilibru in compozitia apei piscinei poate provoca tifos, holera, sifilis, dizenterie, s.a.

Necesitatea utilizarii unui echipamentul de dezinfectie devine in acest caz irefutabila. Metoda traditionala de dezinfectie a piscinei presupune utilizarea produselor pe baza de clor care contin: chlorin, merchlore, dioxid de merichlore, cloramina, s.a. Aceasta metoda afecteaza ochii, pielea si aparatul respirator, erodeaza echipamentele si conductele aferente sistemului piscinei si are nevoie de un bun management si multa atentie.

Utilizarea ozonului in tratarea apei prezinta avantaje multiple pentru sanatatea umana, este ecologica, fara efecte secundare si rentabila pe termen lung.

Ozonul dezodorizeaza

Autovehicule, Rulote, Barci

dezodorizare autovehicule cu ozonCu totii cunoastem mirosul specific unui autovehicul. Nu are intotdeauna lagatura cu fumul de tigara. Desi acesta reprezinta una din problemele majore. Acest miros specific este o suma de cauze multiple. Fie ca este vorba de miros de combustibil, de fum, de motor, de grasimi din particulele expirate, toate se acumuleaza in timp imprimand un miros greu tapiteriei masinii, covoarelor, plafonului si bineinteles sistemului de ventilatie. Atunci cand avem si o umiditate crescuta datorita diferentei mari de temperatura intre aerul ambiental si cel exterior, am creat mediul perfect dezvoltarii mucegaiurilor si bacteriilor. Nu avem doar un miros neplacut, ci si un aer nesanatos.

Ozonul elimina complet mirosurile si dezinfecteaza sistemul de ventilatie.

Clinici, Spitale, Saloane de cosmetica, Crese, Azile de batrani

dezodorizare si dezinfectare spitale si clinici cu ozonMediile care au legatura cu sanatatea sunt intotdeauna ‘campuri de lupta’ ale supravietuirii si raspandirii germenilor, bacteriilor, sporilor si virusurilor. Aceste terenuri propice dezvoltarii agentilor patogeni au cu atat mai multa nevoie de o solutie eficienta si rapida pentru eliminarea riscului contaminarii. In plus motodele comune de dezinfectare au de cele mai multe ori efecte secundare neplacute si mirosuri puternice si deranjante. Ozonul este eficient, ecologic si lasa un miros placut dupa utilizare.

Restaurante, Cantine, Baruri, Sali de evenimente

dezodorizare si dezinfectare restaurante si pensiuni cu ozonMirosul de mancare delicioasa bucura; insa doar cel proaspat! Oricat de bine ar arata restaurantul dvs. daca miroase a cantina comunista impresia clientilor nu va fi una placuta. In plus, atat in cadrul restaurantelor cat si a barurilor sunt zone in care se fumeaza, mirosul ajungand inevitabil in filtrele sistemelor de ventilatie scazand foarte mult eficienta acestora.

Datorita proprietatilor sale, ozonul va poate fi aliatul perfect. Acesta dezinfecteaza si elimina complet fumul si mirosurile persistente neplacute. Sistemele de ozonizare oxycare sunt usor de instalat in sistemele de ventilatie si functioneaza automat fara a necesita intretinere. In plus, sunt si rentabile.

Birouri, Sali de conferite, Hoteluri

dezodorizare si dezinfectare birouri si sali de conferinte cu ozonCum se pot elimina mirosuri persistente de produse de curatenie, mobila veche, fum de tigara, transpiratie, mucegai si altele? Nu, raspunsul nu consta in solutii de odorizare care acopera! Parfumurile au mirosuri puternice, de multe ori iritante si cu efect de scurta durata. In plus nu elimina cauza.

Ozonul este raspunsul! Este natural, bland cu materialele cu care vine in contact, elimina complet mirosurile fara a le acoperi si lasa un miros placut de aer curat si sanatos.

Utilizarea ozonului in procesarea alimentelor

Depozitarea alimentelor

dezodorizare si dezinfectare spatii depozitare alimente cu ozonOzonul este un dezinfectant ecologic foarte eficient si care nu lasa urme reziduale in urma tratamentului. Atat echipamentele cat si produsele cu care vine ozonul in contact sunt sterilizate natural, fara substante chimice. Utilizarea generatoarelor de producere a ozonului nu implica consum de resurse suplimentare- ozonul se produce la cerere; nu necesita un spatiu special de stocare, este ecologic si rentabil.

Ozonul poate mentine un grad ridicat de dezinfectare in spatiile de depozitare pentru: carne, lactate, legume si fructe.

Beneficiile utilizarii ozonului in intretinerea spatiilor de depozitare sunt multiple:

  • distruge si inhiba dezvoltarea oricaror agenti patogeni si implicit
  • extinde perioada de valabilitate a produselor
  • mentine salubritatea incaperilor si controleaza mirosul.

Gheata si stocarea pestelui si a fructelor de mare

dezodorizare si dezinfectare spatii depozitare peste cu ozonOzonul este solubil in apa, iar aceasta poate fi apoi congelata pastrand proprietatile acestuia pe o perioada mai mare de timp si cu efect de aplicare incetinit. Aceasta metoda ofera posibilitatea stocarii ozonul in gheata ozonata care poate fi utilizata in stocarea pestelui si a fructelor de mare evitand contaminarea acestora cu diferiti agenti patogeni si mentinand produsele proaspete pentru o perioada de timp mai indelungata.

Pentru o lista mai extinsa a domeniilor de aplicabilitate ale ozonului descarcati fisierul Aplicatiile Ozonului.pdf din pagina de manuale a site-ului.