Apa Ozonata – de la Apa Sterilizata la Apa Medicinala
Apa Ozonata – de la Apa Sterilizata la Apa Medicinala
Atat apa de la robinet cat si apele imbuteliate in recipiente din plastic, depozitate pentru perioade indelungate in conditii improprii sunt in multe cazuri generatoare de probleme de sanatate pe termen mediu si lung. Motiv pentru care, din ce in ce mai multi suntem direct interesati de aflarea unei metode fiabile de tratare eficienta a apei consumate. Din fericire tehnologia curenta ne pune la dispozitie o solutie simpla si accesibila – tratamentul de ozonare.
Este deja binecunoscut faptul ca ozonul este o forma instabila de oxigen pur. In tratarea apei potabile, la fel ca si clorul, ozonul este un agent oxidant puternic si este utilizat in acelasi mod – pentru a ucide bacteriile si virusurile care cauzeaza boli. Diferenta insa este una foarte insemnata – ozonul este un produs natural, ecologic si care nu produce reziduuri. Metoda tratarii apei cu ozon nu implica procese complicate, de lunga durata sau materii prime periculoase, ci doar atentie in utilizare.
Ozonul este, de asemenea, eficient in eliminarea sau controlul problemelor de culoare, gust si miros ale apei. De exemplu, acesta oxideaza fierul si manganul in particule solide care se sedimenteaza si pot fi cu usurinta filtrate.
Pentru ca ozonul sa se dizolve cat mai bine in apa este necesara creerea turbulentelor si bulelor cat mai fine; acestea asigura faptul ca ozonul intra in contact cu cat mai multa apa posibil. La sistemele de ozonare a apei in timp real sau la cerere, cu cat debitul de apa este mai mare, cu atat diferenta de presiune si turbulentele sunt mai mari si tratamentul este mai eficient. La fel se intampla si la ozonarea apei in coloana cat mai inalta.
Pentru ca am dezbatut pe larg conditiile cele mai importante in producerea apei ozonate in articolul Apa Ozonata vom sublinia urmatoarele aspecte:
- Eficacitatea ozonarii depinde in mare masura de timpul de contact, iar timpul de contact necesar variaza in functie de nivelul de tratare al apei (de ex. daca este doar dezinfectare/ sterilizare sau producerea apei ozonate).
- Deasemenea, gradul de solubilitate al ozonului in apa netratata depinde in mare masura de calitatea apei.
- in plus, cu cat temperatura apei este mai scazuta, cu atat se dizolva mai mult ozon in apa.
- S-a dovedit ca ozonul este eficient intr-o gama larga de pH, dar un pH usor peste 7 creste eficienta tratamentului.
Necesarul de ozon este legat de nivelul de contaminare al apei – cu cat este mai contaminata, cu atat necesarul este mai ridicat. Cand substantele din apa netratata reactioneaza cu ozonul (prin oxidare), o parte din ozon este consumata, ceea ce poate lasa mai putin ozon disponibil pentru incarcarea apei.
Un alt aspect foarte important si deseori trecut cu vederea este faptul ca tratamentul cu ozon poate produce subproduse daunatoare in apa potabila atunci cand nu este folosita o apa de buna calitate sau o apa distilata in prealabil. De exemplu, daca bromura este prezenta in apa bruta (apa care urmeaza a fi tratata), ozonul reactioneaza cu aceasta formand bromatul – substanta care poate provoca diverse forme de cancer (dovedit in teste pe sobolani).
Doza de ozon necesara pentru sterilizarea apei va varia in functie de calitatea apei, dar o doza tipica de ozon de 1,0 pana la 2,0 miligrame pe litru este suficienta pentru a ucide majoritatea bacteriilor si pentru a distruge gusturile si mirosurile neplacute.
Pentru realizarea apei incarcate cu ozon (apa ozonata medicinala), folosita pentru proprietatile sale miraculoase este insa necesara o doza mult mai ridicata de ozon.
Pentru ca ozonul este instabil chiar si dizolvat in apa, legatura nou formata este temporara, ozonul avand un timp rezidual activ masurat in minute. Pentru a fi eficienta si pentru a beneficia din plin de proprietatile acesteia, apa ozonata trebuie utilizata intr-un timp cat mai scurt; de preferat cel mult 30 de minute.
Apa ozonata are un gust curat si proaspat iar atunci cand este puternic ozonata pastreaza pentru o perioada mai lunga de timp atat gustul cat si mirosul ozonului.
Majoritatea oamenilor simt mirosul de ozon la o concentratie de 0,01 miligrame pe litru (mult sub nivelul confortului general), iar disiparea ozonului rezidual (utilizat le tratarea apei) in aerul ambiental timp de cateva minute este cel putin ingrijoratoare pentru sanatate. Pentru a preveni eventualele probleme generate de inhalarea ozonului orice cantitate de ozon rezidual aflat in aerul ambiental ar trebui sa fie ventilata inainte de reocuparea spatiului. Ozonul este un gaz toxic atunci cand este inhalat iar la tratarea apei generatoarele de ozon sunt rare ori utilizate impreuna cu kituri special concepute si filtre de distrugere a ozonului. Acest lucru este in sine un pericol pentru sanatatea ta. O scurgere de ozon in aerul respirat poate provoca deteriorari ireversibile ale celulelor pulmonare, si trebuie avut in vedere ca efectele negative sunt cumulative si duc la o scadere drastica a rezistentei organismului la afectiuni pulmonare. In acest sens OxyCare incurajeaza necesitatea investigarii pe larg al efectelor cronice ale ozonului asupra sanatatii.
Pentru a ilustra importanta apei ozonate gandeste-te la cele trei mari nevoi ale organismului uman: oxigenul, apa si substantele nutritive.
Ei bine, primele doua sunt continute in apa ozonata!
In plus, orice tesut vatamat prezinta o oxigenare slaba iar cu ajutorul apei ozonate se face un aport de oxigen esential pentru refacere. Si beneficiile nu se opresc aici.
Prin efectul antibacterian, antiinflamator, antifungic, virustatic si imunostimulant al ozonului, consumul apei ozonate are atat efecte imediate cat si pe termen mediu si lung in:
- detoxifiere regulata prin eliminarea deseurilor si toxinelor metabolice
- eliminarea hormonilor si a medicamentelor reziduale
- eliminare stafilococi, streptococi, E. Coli, Salmonella, Listeria si multe altele,
- tratarea infectiilor micotice (fungice) ca ciuperca unghiilor, piciorul atletului, etc
- tratarea Helicobacter Pylori fara antibiotice
- tratare herpesuri, afte, amigdalite, gingivite, paradontoza, etc
- tratarea escarelor si a ulcerelor trofice
- ameliorarea si tratarea formelor de intoxicare cauzate de intolerante alimentare
- refacerea mucoasei gastrice si a florei intestinale naturale
- distrugerea germenilor patogeni bacterieni si virali incepand de la nivelul cailor respiratorii superioare (gat, nas, sinusuri nazale, faringe, laringe, etc)
- curatarea, ameliorarea si tratarea plagilor, micozelor, candidozelor, etc
Astfel apa incarcata cu ozon poate fi folosita la:
- reducerea oboselii (relaxare)
- clatire bucala si gargara
- reducerea inflamatiilor si intensificarea circulatiei sangvine
- spalarea, curatarea si oxigenarea pielii (de ex. demachiant usor, tratarea acneei si a punctelor negre, etc)
- eliminarea metretei si ingirjirea parului
- eliminarea pesticidelor reziduale de pe fructe si legume
- eliminarea hormonilor de crestere, antibioticelor si bacteriilor din carne si peste
- ameliorarea fenomenelor de imbatranire a organismului
- cresterea performantelor fizice si intelectuale
Efectul oxidativ al ozonului dizolvat in apa
Desi ozonul nu genereaza alergii sau intolerante si nu provoaca reactii adverse utilizarea acestuia trebuie facuta cu simt de raspundere.
Pentru ca efectul oxidativ al ozonului se manifesta in aceiasi masura si in organismul uman, aducand atat beneficii dar putand fi si cauzator de probleme, in urma cercetarilor si studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia ca o cantitate de 500ml de apa ozonata pe zi ar trebui sa fie limita superioara de consum.